Окупація Росією Запорізької АЕС разом із недопуском на промисловий майданчик українського ліцензованого персоналу та блокуванням роботи автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО) на об'єкті призвели до того, що Україна, та й міжнародна атомна спільнота, отримують інформацію про стан ядерної та радіаційної безпеки на ЗАЕС зі значним запізненням.

Як повідомила Державна інспекція ядерного регулювання України (Держатомрегулювання, ДІЯРУ) у п'ятницю, про це заявив голова інспекції Олег Коріков під час зустрічі з заступником генерального директора МАГАТЕ, директором департаменту ядерної та фізичної безпеки Ліді Еврар у Відні.

"Через блокування російськими загарбниками АСКРО сьогодні Україна фактично позбавлена можливості виконувати Конвенцію про оперативне оповіщення про ядерну аварію", — зазначив Коріков.

За його словами, присутність постійної моніторингової місії МАГАТЕ на ЗАЕС є важливою для України та міжнародної атомної спільноти, насамперед у плані інформування про стан ядерної та радіаційної безпеки, проте фахівці агентства збирають інформацію на станції фактично в ручному режимі.

При цьому росіяни продовжують експлуатувати енергоблок №4 ЗАЕС у стані гарячого зупину, що суперечить умовам ліцензій Держатомрегулювання, які чітко визначають, що експлуатація всіх шести енергоблоків ЗАЕС має здійснюватися лише у стані холодного зупину.

Як наголосив очільник ДІЯРУ, цей факт суттєво збільшує загрози ядерній та радіаційній безпеці на станції в умовах втрати надійного джерела водопостачання після підриву росіянами Каховської греблі, відсутності стабільного живлення об'єкта від української енергосистеми, відсутності належного обслуговування та ремонтів систем безпеки й обладнання, а також перебування на промисловому майданчику нелегітимного персоналу.

Як повідомлялося, 7 березня Рада керуючих МАГАТЕ більшістю голосів підтримала проєкт резолюції щодо ядерної безпеки, захищеності та гарантій в Україні. Документ, зокрема, закликає Росію до термінового виведення із ЗАЕС усього несанкціонованого персоналу, включно з військовими, і до негайного повернення станції під повний контроль компетентних органів України згідно з наявною ліцензією, виданою їй ДІЯРУ.

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Может Заинтересовать

«Укрнафта» збільшила запаси на 3 млн тонн нафти та 0,6 млрд куб. м газу

ПАТ "Укрнафта" збільшило запаси та ресурси більше ніж на 3 млн тонн нафти та 0,6…