Міжнародне рейтингове агентство Moody's підтвердило довгострокові та короткострокові рейтинги депозитів ПриватБанку, Ощадбанку, Укрексімбанку, Райффайзен Банку, Таскомбанку, банків "Восток" і "Південний" у гривні та іноземній валюті на рівні "Caa3/NP" і покращило прогноз за довгостроковими депозитними рейтингами з негативного на стабільний.

"Підтвердження довгострокових рейтингів … банків і зміна прогнозу щодо них на "стабільний" з "негативного" відображає стійкість їхніх фінансових показників, незважаючи на вкрай складне операційне середовище в Україні", — зазначило Moody's у публікації на своєму сайті.

Агентство зазначило, що протягом 2023 року українська економіка продемонструвала стійкість до воєнних дій, а банкам вдалося стабілізувати якість активів, підвищити рентабельність і накопичити достатній запас капіталу та ліквідності, щоб протистояти несподіваним потрясінням.

Moody's також підтвердило "Caa3" довгострокові рейтинги ризику контрагента (CRR) семи банків та їхні "Caa3(cr)" оцінки довгострокового ризику контрагента (CR), а також рейтинги "Caa3" пріоритетного незабезпеченого боргу в іноземній валюті (єврооблігацій) для Ощадбанку та Укрексімбанку, також покращивши їхній прогноз із "негативного" на "стабільний".

Крім того, підтверджено базову оцінку кредитоспроможності (BCAs) семи банків: для шести банків — на рівні "са" і для "Райффайзену" — "сaa3".

Зазначається, що короткострокові CRR та оцінки CR підтверджено на рівні відповідно NP та NP(cr).

Водночас Moody's підвищило рейтинги за національною шкалою: довгострокові рейтинги банківських депозитів і CRR Ощадбанку, ТАСкомбанку, банку "Південний" і банку "Восток" — до "Caa2.ua" з "Caa3.ua", а "Райффайзену" — до "Caa1.ua" з "Caa2.ua".

"Підвищення рейтингів за національною шкалою відображає продемонстровану стійкість до складного операційного середовища, що дає змогу банкам посідати міцніші позиції в діапазонах рейтингів за національною шкалою, що відповідають рейтингам за глобальною шкалою", — пояснюється в релізі агентства.

Рейтингові показники відображають очікування Moody's щодо того, що банківська система буде працездатною в наступний рік-півтора. Агентство припускає, що в разі потреби банки отримають підтримку ліквідності від Національного банку України (НБУ).

"Хоча високі ризики платоспроможності були відображені в BCA банків на рівні "са", відображаючи високу кореляцію кредитоспроможності банків із кредитоспроможністю уряду країни, що обмежує їхні BCA на тому самому рівні, що й суверенний рейтинг, ризики для вкладників і старших кредиторів певною мірою компенсуються достатньою ліквідністю банків", — ідеться в пресрелізі Moody's.

"У результаті очікується, що збитки за депозитними та борговими зобов'язаннями банків відповідатимуть рівню рейтингу Caa3, що на один щабель вище, ніж їхній BCA "ca", — додало агентство.

Щодо якості активів банків, то, за оцінками Moody's, у найбільшого за активами в країні ПриватБанку вона залишалася стабільною протягом 2023 року. Однак частка проблемних кредитів залишається високою — 60%, при цьому більшу частину з них становлять старі позики, які повністю покриті резервами на можливі втрати.

"ПриватБанк продовжує демонструвати високу прибутковість, що відображається у високому показнику рентабельності активів на рівні 5,5% у 2023 році. Високий рівень рентабельності банку до створення резервів залишатиметься достатнім для покриття кредитних збитків, захищаючи капітал від погіршення", — йдеться в релізі агентства.

За даними Moody's, рівні достатності регулятивного (Н2) і основного (Н3) капіталу Привату станом на 1 лютого були на високому рівні — відповідно 22% і 11% за мінімальних нормативів 10% і 7% відповідно.

"Профілі ліквідності та фондування Приватбанку вигідно відрізняються низькою залежністю від ринкового фондування і високим рівнем ліквідних активів", — вважають аналітики компанії.

Зазначається, що в Ощадбанку частка проблемних кредитів за підсумками минулого року становила близько 34% портфеля. Moody's оцінює рентабельність активів Ощадбанку 2023 року на рівні 1,4%, водночас нормативи достатності Н2 і Н3 станом на 1 лютого становили 14% і 9%.

Частка проблемних кредитів державного Укрексімбанку по завершенні 2023 року становила 45%. Рентабельність активів фінустанови була на рівні 2%, проте аналітики Moody's нагадали, що нормативи достатності капіталу банку були нижчими за встановлені регулятором мінімуми на кінець минулого року.

"Moody's очікує, що банк … відновить свою капіталізацію до жовтня 2024 року", — зазначено в релізі агентства.

Зазначається, що банк "Восток" стабілізував якість своїх активів після погіршення в першому півріччі 2022 року. За інформацією Moody's, частка проблемних кредитів у портфелі на кінець 2023 року перебувала на рівні 9%. Зазначається, що рентабельність активів банку становила 1,3%, а Н2 і Н3 станом на 1 лютого — 19% і 13% відповідно.

Згідно з релізом, Райффайзен Банк продемонстрував стабільну якість активів у 2023 році з часткою проблемних кредитів близько 15% портфеля, тоді як рентабельність активів загалом становила 2,5%. За даними Moody's, його Н2 і Н3 станом на 1 лютого — 24% і 17% відповідно.

У свою чергу частка проблемних кредитів банку "Південний" у грудні 2023 року була на рівні 9%. "Зниження вартості ризиків і висока рентабельність сприяли прибутковості: дохідність активів зросла до більш ніж 2% за перші дев'ять місяців 2023 року порівняно з 1% у 2022 році", — відповіли аналітики агентства.

Moody's також зафіксувало поліпшення якості активів ТАСкомбанку: частка проблемних кредитів у його портфелі за пів року 2023 року знизилася на 6 відсоткових пунктів (п.п.) — до 19%. Рентабельність активів банку в третьому кварталі минулого року сягнула 1%, тоді як наприкінці 2022 року вона була на рівні 0,1%.

Агентство повідомляє, що ТАСкомбанк підтримував великий запас ліквідності: на частку високоліквідних активів припадало близько 50% від усього портфеля в третьому кварталі минулого року, що забезпечує буфер проти потенційного відтоку капіталу.

Ощад, Укрексім, "Райффайзен" і банк "Восток" показали ще більший запас ліквідності, який перевищував 60% від сукупних активів на кінець 2023 року, водночас для банку "Південний" така частка ліквідності актуальна станом на третій квартал 2023 року.

"У довгостроковій перспективі депозитні рейтинги банків і BCA можуть бути підвищені, якщо буде підвищено суверенний рейтинг. Рейтинги можуть бути знижені в разі подальшого погіршення операційного середовища банків, що може призвести до збільшення ризику неплатоспроможності та більш високих втрат кредиторів, ніж передбачає рейтинг "Caa3", — резюмували аналітики Moody's.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Может Заинтересовать

Модель оренди з правом викупу — оптимальна для вирішення питання доступності житла — мер Тростянця

Для вирішення гострого житлового питання модель оренди з правом викупу є оптимальною. Таку…