Кабінет Міністрів України продовжив дію фіксованої ціни на електроенергію для населення в 1,44 грн/кВт-год і 1,68 грн/кВт-год залежно від споживання до 30 квітня цього року, повідомив представник уряду в парламенті Тарас Мельничук.

Згідно з його повідомленням у телеграм-каналі у п'ятницю, відповідне рішення закріплено змінами до постанови Кабміну від 5 червня 2019 року №483 "Про затвердження Положення про покладення спеціальних обовʼязків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії".

Термін дії фіксованих цін на е/е для населення згідно з цією постановою спливав 31 березня цього року.

Як повідомлялося, раніше гендиректор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота в інтерв'ю "Енергореформі" повідомив, що зміни до механізму підтримки тарифів для населення, найімовірніше, будуть відкладені щонайменше на місяць — для розробки збалансованого рішення.

За його словами, донори ПСО — "Енергоатом" та УГЕ — не можуть одночасно компенсувати різницю в тарифах для населення в рамках спецобов'язків та відновлювати пошкоджені російськими ударами об'єкти, тож потрібне рішення, яке було б компромісним для споживачів, виробників е/е та уряду.

Побутові споживачі за щомісячного обсягу споживання 250 кВт-год платять 1,44 грн/кВт-год, за обсягу, що перевищує цей показник, — 1,68 грн/кВт-год (з ПДВ). Для порівняння — ціна е/е для бізнесу перевищує 5 грн/кВт-год.

У коментарі журналістам 1 березня радник прем'єр-міністра Юрій Бойко зазначав, що тарифи на електроенергію для населення потребують перегляду, але водночас зміни мають бути невідчутні для вразливої групи споживачів.

"Проблема існує. Якщо тариф для населення не покриває навіть транспортування електроенергії, то це проблема. Способи її врегулювання лежать на поверхні. Але в період війни непопулярне рішення можна ухвалювати тільки за умови гарантованого та ефективного захисту незахищених верств населення", — сказав Бойко журналістам під час відвідування однієї з підстанцій "Укренерго".

За його словами, наразі національний енергорегулятор напрацював низку концепцій зміни тарифів для населення, але остаточного рішення, яку з них ухвалювати, ще немає. Підходи розглядаються різні: зокрема, встановлення одного тарифу з адресним субсидуванням незахищених верств населення, встановлення кількох тарифів залежно від обсягу споживання.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Может Заинтересовать

Кабмін продовжив спецзобов’язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.