Україна не виключає можливості створення гуманітарного коридору через Білорусь для постачання українського зерна до портів країн Балтії через стислі терміни для налагодження експортної логістики, повідомив заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка.

"Найбільшу здатність із перевезення комодитизу мають балтійські порти — Литви, Латвії та Естонії. Сумісність залізничних колій у цьому напрямку технічно спрощує перевезення… Якщо ми ставимо запитання про розблокування наших портів, то теоретично можна поставити запитання і про гумкоридори через Білорусь", — сказав він під час дискусії, організованої у п'ятницю проєктом "Ціна держави".

Водночас політично ця опція є ще менш прийнятною, ніж розблокування портів. Ніхто не може гарантувати, що постачання через білоруську територію безпечніше, ніж морем: там фіксують переміщення військ, є проблеми з передбачуваністю дій Білорусі, зазначив Качка.

"Проте Україна не відкидає жодних варіантів. Якби у нас не було тиску часу, можна було б сконцентруватися виключно на західному кордоні. Але час підтискає – питання треба вирішити до осені", — зазначив торгпред.

Україна зверталася по допомогу в цьому питанні до ФАО, Світової організації торгівлі, ООН.

"Те, що забезпечуватиметься міжнародним тиском третіх сторін, те й використовуватиметься… Якщо їхні гарантії дозволять їздити через Білорусь — везтимемо через Білорусь, якщо морем — іще краще", — зазначив Качка.

Як вважають у Мінекономіки, у найближчі три місяці повністю забезпечити експорт через західний кордон буде неможливо, хоча це можна зробити у найближчі роки.

Наразі Україна має не лише логістичні, а й бюрократичні труднощі з експортом зерна через ЄС. Так, покупці українського зерна у Євросоюзі вимагають застарілого пакету документів. Це свідчить про те, що не було традиції торгівлі таким товаром через Румунію, Угорщину чи Польщу.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Может Заинтересовать

«Укренерго» просить споживачів обмежити енергоспоживання в період з 19:00 до 22:00

НЕК "Укренерго" звернулася до споживачів із проханням зменшити енергоспоживання …