Українські девелопери відзначають низьку купівельну активність на ринку житла, проте розраховують на підвищення попиту з настанням осіннього бізнес-сезону.

Як повідомили опитані агентством "Інтерфакс-Україна" забудовники, активність у відділах продажу значно знизилася порівняно з довоєнним часом, проте з поновленням роботи наприкінці травня кількість клієнтів почала зростати.

"Більшість вхідних дзвінків і запитів клієнтів — це моніторинг ринку, цін і тенденцій. Клієнти шукають вигідні для себе пропозиції на тлі воєнного стану", — повідомив директор з продажу SAGA Development Герман Черніков.

Водночас інвестори здебільшого цікавляться проектами з високим ступенем готовності – від 60% і вище, повідомила пресслужба групи компаній DIM.

Компанія KAN Development прогнозує збереження динаміки попиту протягом літа. Початок бізнес-сезону восени буде каталізатором зростання попиту на нерухомість та продаж, повідомила пресслужба компанії. Також у групі компаній DIM відзначають масштабний відкладений попит на нерухомість, що утворився через втрату житла тисячами сімей внаслідок війни.

Водночас існує категорія покупців житла, яка розглядає інвестиції у нерухомість саме зараз, до підвищення цін на нерухомість, зазначає Черніков.

"Після перемоги буде поступове економічне зростання, і ціни на нерухомість теж зростатимуть. Собівартість вже зростає, тому ціни також зростатимуть, але можливо через низький попит, дещо повільніше, ніж собівартість", — повідомив експерт.

У групі компаній DIM прогнозують зростання цін на житло до кінця року на 10-15% у разі позитивного розвитку подій на фронті – вдалого контрнаступу, повернення окупованих територій Херсонської, Запорізької областей тощо. У разі негативного для України сценарію очікується падіння вартості житла від 5% до 10%, вважають у компанії.

"Ми віримо у ЗСУ, нашу стійкість і непереможність, тому розмови про падіння цін не на часі. Собівартість будівництва, на жаль, продовжить зростання, а значить зростатиме і вартість квадратних метрів для кінцевого споживача", — повідомили в пресслужбі DIM.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Может Заинтересовать

МВФ схвалив виділення Україні 4-го траншу за програмою EFF $880 млн

Рада директорів Міжнародного валютного фонду завершила напередодні п'ятниці третій пер…