Верховна Рада у четвер 334 голосами затвердила указ президента Володимира Зеленського від 11 травня про примусове вилучення активів в Україні Сбербанку Росії та "ВЭБ.РФ", повідомляють народні депутати із зали засідань.

Як уточнив депутат Олексій Гончаренко, йдеться про фінансові активи української "дочки" Сбербанку – Міжнародного резервного банку (МР Банк, раніше – Сбербанк, Київ) на 5 млрд 825,88 млн грн (тут і далі – на кінець березня цього року) та "дочки" "ВЭБ.РФ" Промінвестбанку (ПІБ, Київ) — 4 млрд 483,31 млн грн.

Гончаренко додав, що вилучаються також права вимоги боргу Сбербанку Росії та "ВЭБ.РФ" до своїх "дочок" відповідно на 14 млрд 889,69 млн грн та 934,87 млн грн.

Згідно з указом, документ вводить у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України, ухвалене того самого дня – 11 травня. Згідно з пояснювальною запискою у ВР, ці дії здійснено відповідно до ухваленого парламентом 3 березня цього року закону "Про головні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності РФ та її резидентів" (№2116-IХ).

"Об'єкти права власності РФ та її резидентів, реєстрація права власності на які не вимагається відповідно до закону, переходять у власність держави з дня набуття чинності указом президента України рішення РНБО…", – йдеться у законі.

Закон вимагає затверджувати такі укази президента у ВР не пізніше ніж через шість місяців після скасування воєнного стану в країні, проте глава держави і парламент вирішили одразу провести цю процедуру.

Відповідно до указу, розміщеного на сайті ВР, примусово вилучаються також 99,772644% акцій ПІБу, що належать "ВЭБ.РФ", та 100% акцій МР Банку, що належать Сбербанку Росії.

У частині вилучення інших фінансових активів зазначених "дочок" російських банків робиться виняток для активів на 3 млрд грн МР Банку, які спрямовуються на задоволення вимог його кредиторів та необхідні для цього витрати Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО).

Другим винятком є також права за кредитами МР Банку "Укрзалізниці" із заборгованістю приблизно на $166 млн, "Електроважмашу" на 516,9 млн грн, ДАХК "Артем" на 205,1 млн грн та НВКГ "Зоря-Машпроект" на 2 млрд 325,3 млн грн, а також права за кредитом ПІБ "Укрзалізниці" на $231,6 млн, які підлягають переданню (ймовірно призначеному для цієї ролі Кабміном 10 травня "Націнвестфонду" – ІФ).

Згідно з рішенням РНБО, Кабмін та ФГВФО спільно з Нацбанком мають забезпечити проведення примусового вилучення зазначених об'єктів права власності РФ та її резидентів у 10-денний термін з моменту опублікування указу.

Як повідомлялося, НБУ на другий день розпочатої Росією війни – 25 лютого – відкликав банківську ліцензію та ліквідував банки, які перебувають під контролем РФ, — МР Банк та ПІБ. Потім, 11 березня, НБУ скерував до Кабінету Міністрів листа, в якому запропонував примусово вилучити в дохід держави їхні фінансові активи. "У дохід держави може бути направлено близько 26 млрд грн. Це кошти, ОВДП, депозитні сертифікати… Зрозуміло, що українські вкладники цих банків мають отримати свої вклади спочатку в межах гарантованої суми", – сказав голова Нацбанку Кирило Шевченко, коментуючи цей лист інтерв'ю "Економічній правді".

Уряд 9 квітня підтримав цю пропозицію. "Україна стягує частину фінансових активів у вигляді прав вимоги боргу, коштів, які є на рахунках, ОВДП, депозитарних сертифікатів (НБУ – ІФ). Тому, звичайно, наступним рішенням має бути рішення РНБО, але цей важливий крок у напрямі (вилучення) уряд зробив вже сьогодні", – наголосила перший віцепрем'єр Юлія Свириденко.

Згідно з даними на сайті НБУ, на початок лютого цього року МР Банку (раніше – Сбербанк) належало ОВДП на 9 млрд грн та депозитних сертифікатів НБУ майже на 6 млрд грн за загального розміру активів 61,6 млрд грн, зокрема чистих – 34,9 млрд грн. Крім того, у банку було 1,95 млрд грн грошових коштів, з яких 0,37 млрд грн — на рахунку в НБУ, 10,8 млрд грн в інших банках та інвестиційної нерухомості на 0,67 млрд грн.

Водночас на початок лютого МР Банк був винен 14,6 млрд грн іншим банкам та 6,7 млрд грн – клієнтам, зокрема 3,8 млрд грн юрособам та 2,9 млрд грн – фізособам, з яких близько 1,2 млрд грн підлягають обов'язковій виплаті через ФГВФО.

Щодо Промінвестбанку, то ОВДП та депозитних сертифікатів НБУ на 1 лютого у нього не було. За загального розміру активів у 28,5 млрд грн, зокрема чистих – 6,8 млрд грн, вільних коштів у нього було 0,32 млрд грн, зокрема в Нацбанку – 0,28 млрд грн, коштів в інших банках – 1,25 млрд грн, інвестиційної нерухомості – на 1,18 млрд грн.

Водночас ПІБ на початок лютого був винен 0,91 млрд грн іншим банкам і загалом 0,03 млрд грн — клієнтам.

ФГВФО 12 квітня затвердив реєстр акцептованих вимог кредиторів МР Банку на 19,9 млрд грн та кредиторів Промінвестбанку на 4,93 млрд грн.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Может Заинтересовать

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Україна виконала всі необхідні умови для отримання другого траншу перехідного фінансування…