Викуп окремих квартир під оренду для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) є неефективним рішенням, вважає співзасновник порталу нерухомості "ЛУН" Андрій Міма.

"За кошти, витрачені державою за викуп 100 квартир із подальшою "безкоштовною" орендою, можна зняти понад 1000 квартир за рік", — повідомив Міма в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Він вважає, що нинішній стан ринку оренди робить рішення про викуп державою квартир неефективним.

Згідно з даними порталу Bird, попит на оренду знизився вдвічі, орендні ставки у столиці – на 38% (однокімнатні з 13 тис. грн у лютому впали до 8 тис. грн на 10 травня, трикімнатні – з 45 тис. грн просіли до 29 тис. грн на місяць). Водночас кількість оголошень на порталі Rieltor.ua лише в Києві за місяць зросла втричі – з 4 тис. пропозицій до 12 тис.

"Квартир для оренди достатньо, не потрібно викуповувати та роздавати. Просто дайте людям компенсацію у вигляді грошей", — вважає Міма.

Як повідомлялося, Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву (Держмолодьжитло) має намір закупити для подальшої передачі в оренду внутрішньо переміщеним особам 100 квартир: у Київській та Чернігівській областях по 35 квартир, у Сумській – 20 та Житомирській – 10.

Як повідомлялося, постановою Кабміну №495 від 29 квітня 2022 року затверджено порядок викупу, будівництва житла з метою передачі для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, Держмолодьжитло може купувати готове житло за умови, що вартість придбання 1 кв. м загальної площі такого об'єкта (з урахуванням усіх обов'язкових платежів, які сплачує покупець у разі його придбання) не перевищує граничної вартості.

Гранична вартість розраховується виходячи з визначеної Мінрегіоном опосередкованої вартості, збільшеної в 1,75 раза для обласних центрів, міст обласного значення з населенням понад 300 тис. осіб та населених пунктів у передмістях; в 1,5 раза – для інших населених пунктів.

Наприклад, у лютому 2022 року затверджена Мінрегіоном опосередкована вартість для Закарпатської області становила 13 892 грн/кв. м, для Києва – 18 704 грн/кв. м. Отже, гранична вартість готового до заселення житла, яку може сплатити держава або громади, в Ужгороді становить 24 311 грн/кв. м, у Києві – 32 732 грн/кв. м.

Прослідкувати зміну цін на оренду можна за посиланням:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Может Заинтересовать

Україна та Угорщина погодили відкриття нового ПП «Велика Паладь — Надьгодош»

Україна та Угорщина погодили відкриття пункту пропуску (ПП) "Велика Паладь — На…