Стратегічний запас вугілля для проходження опалювального сезону 2022-2023 років, який потребує додаткового фінансування, може бути сформований за рахунок НЕК "Укренерго", повідомив радник прем'єр-міністра України, член наглядової ради НЕК Юрій Бойко.

"Сьогодні розглядається варіант із фінансуванням створення стратегічного запасу з боку "Укренерго". Як один із варіантів можна використовувати кошти, які компанія отримала як плату за доступ до перерізу. Таких коштів уже на сьогодні на окремому рахунку компанії 2,7 млрд грн", — сказав Бойко в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

При цьому він уточнив, що кошти від продажу перерізів мають спрямовуватись на фінансування проєктів щодо розширення міждержавних інтерконекторів, тому фінансування стратегічного запасу вугілля потребує законодавчих змін, оскільки нецільове їх використання обмежене прямою нормою закону.

"З іншого боку, під час воєнного стану дозволити собі тримати замороженою таку кількість коштів, а невідкладної потреби у розширенні міждержавних інтерконекторів у таких обсягах у компанії немає, точно недоцільно", — зазначив член наглядової ради НЕК.

Він пояснив, що насамперед купуватимуть вугілля державних шахт, а докуповуватимуть — у приватних.

За його словами, основним одержувачем стратзапасу вугілля, найімовірніше, буде державна компанія "Центренерго".

"Саме в цій компанії ситуація найважча, адже, зокрема, вони все ще працюють на вкрай дорогому міксі вугілля. Досі компанія використовує значні обсяги імпортованого дорогого вугілля, що ввезене під минулий ОЗП, водночас останні чотири місяці працює, як і всі, на профіцитному (отже, дешевому) ринку, не покриваючи реалізацією електроенергії її собівартість", — описав ситуацію Бойко.

За його словами, варто також враховувати втрату компанією Вуглегірської ТЕС через дії російських окупантів і тривалу вимушену роботу Зміївської ТЕС на газі.

Водночас Бойко зазначив, що порядок використання та оплати вугілля зі стратегічного запасу буде визначено Міненерго.

Щодо завдання уряду накопичити до початку ОЗП до 3 млн тонн вугілля, то радник прем'єра назвав його абсолютно реалістичним.

"Нереальні завдання уряд не ставить. Якщо провести детальний аналіз інформації про поточні склади на станціях, обсяги видобутку вугілля приватними та державними вугледобувними підприємствами, обсяги вугілля, що спалюються на сьогодні і спалюватимуться до початку ОЗП із урахуванням очікуваних режимів роботи доступної теплової генерації, то стане цілком зрозумілою реалістичність досягнення показника 3 млн тонн", — запевнив він.

При цьому Бойко наголосив, що стоїть завдання сформувати запас, максимально спираючись на внутрішній доступний ресурс, для чого уряд нещодавно ухвалив рішення про тимчасове обмеження експорту низки енергоносіїв, зокрема вугілля.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Может Заинтересовать

Аварійні відключення е/е запроваджують у Дніпропетровській області — гендиректор YASNO

У Дніпропетровській області запроваджують аварійні вимкнення електроенергії, повідомив ген…