Зростання цін на пальне після повернення акцизів не очікується завдяки падінню цін на нафту на світових ринках, запевнив перший заступник Міністерства економіки України Денис Кудін.

"На нашу думку, час для часткового повернення акцизів обрано вдало. Оскільки на українському паливному ринку позначилася тенденція до зниження ціни. Відповідно, ми розраховуємо, що паливні мережі зможуть включити податок до існуючої ціни без її збільшення. Збільшення цін на нафтопродукти в найближчий перспективі ми не очікуємо", – цитує його пресслужба міністерства.

За його словами, повернення акцизу додає до ціни пального 3,5-4 грн за літр, тоді як ціна на нафту за останні три місяці знизилася зі $120 до $88 за барель.

"Це дуже значне зниження. Світова економіка отримала велику інфляцію здебільшого за рахунок зростання цін на енергоносії. Уряди провідних країн світу зацікавилися цим питанням і почали шукати шляхи, як ціну знизити. В ринковій економіці є тільки один шлях для цього – це збільшити обсяг пропозиції. Відповідно, на тлі заяв Саудівської Аравії про збільшення видобутку світові ціни пішли вниз", — пояснив Кудін.

Перший заступник міністра також не очікує найближчим часом дефіциту пального на роздрібному ринку країни.

"Ринок наразі повністю забезпечений пальним. Ми спостерігаємо навіть профіцит нафтопродуктів – оператори зуміли накопичити резерви й запаси, яких не вистачало в період дефіциту", — додав він.

Як повідомлялося, Верховна Рада в березні 2022 року на тлі зростання дефіциту обнулила акцизи на моторне паливо в країні.

21 вересня рада ухвалила законопроєкт №7668-д про повернення акцизів на моторне пальне: ставки акцизу на бензин і дизель – EUR100 (тут і далі за 1000 літрів), на скраплений газ, бутан та ізобутан – EUR52, на альтернативне моторне паливо та біодизель — EUR100. ПДВ для всіх видів палива залишається лише на рівні 7%.

За словами народного депутата Ярослава Железняка, закон набуває чинності через день після опублікування, тож на повернення акцизів слід чекати наприкінці вересня.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Может Заинтересовать

Чехія сподівається на компроміс із продовженням Автономних торговельних заходів і частковим обмеженням української агропродукції в ЄС

Європа має допомагати Україні насамперед постачанням зброї та боєприпасів, що й ініціювала…