Компанія Ornex Limited (Кіпр) оголосила тендер з викупу єврооблігацій "ДТЕК ВДЕ", випущених на EUR325 млн під 8,5% із погашенням у 2024 році, на загальну суму до EUR20 млн.

Як йдеться у повідомленні на Ірландській фондовій біржі у вівторок, максимальна ціна викупу – 30% від номіналу, заявки приймаються до 1 грудня, оголошення результатів планується 5 грудня, а розрахунки – 8 грудня.

Ціна, яку оферент Ornex Limited сплатить за облігації, буде визначена за наслідками голландського аукціону.

"Метою пропозиції є надання компанії (DTEK Renewables Finance BV — ІФ-У) можливості оптимізувати структуру свого капіталу шляхом зменшення її заборгованості", — наголошується в повідомленні.

Як пояснюється в тендерній пропозиції, повномасштабне вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року викликало оголошення воєнного стану, а згодом підтвердження Торгово-промисловою палатою України настання форс-мажорних обставин, що призвело до низки значних викликів і втрат ДТЕК ВДЕ.

Зокрема, компанія з березня до жовтня 2022 року скоротила виробництво електроенергії приблизно на 67% порівняно з відповідним періодом 2021 року – з 1390 МВт-год до 464,1 МВт-год.

Це пояснюється тим, що вітроенергетичні активи компанії, що становлять приблизно 50% від загального обсягу її генеруючих потужностей, поки не працюють через пошкодження місцевої електромережі, їхню близькість до військових дій, а також тимчасову окупацію російськими військами територій їхнього розміщення.

Крім того, генерацію на Трифонівській СЕС у Херсонській області зупинено з травня 2022 року через пошкодження місцевої розподільної мережі та регулярних обстрілів поблизу неї.

У повідомленні також зазначається, що станом на 1 листопада 2022 року загальна заборгованість перед компанією з оплати виробленої електроенергії з боку ДП "Гарантований покупець" склала EUR33,5 млн, з яких EUR2,9 млн – за електроенергію, придбану ДП у 2021 році.

НЕК "Укренерго", яка з початку війни суттєво збільшила обсяг обмежень виробництва електроенергії ВДЕ, здійснила лише 49% виплат, що належать компанії за такі обмеження, зазначається у документах.

Крім того, в оголошенні зазначено, що перерахунок "зеленого" тарифу відповідно до обмінного курсу євро було здійснено лише наприкінці вересня.

За інформацією Франкфуртської біржі, котирування єврооблігацій "ДТЕК ВДЕ" у вівторок впали на 47,64% — до 18,85% від номіналу.

Компанія Ornex Limited, що входить до Групи СКМ – материнської компанії ДТЕК, у 2017 році придбала на біржі кілька пакетів акцій енергогенеруючих та енергопостачальних компаній, що залишалися у власності держави, якими володіла ДТЕК. У тендерній пропозиції як координати для зв'язку з Ornex Limited зазначена електронна адреса IR "ДТЕК".

 

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Может Заинтересовать

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн — глава Міндовкілля

Збиток довкіллю від атаки російських агресорів на Дніпровську ГЕС у Запоріжжі 22 березня о…